Logo PG Houten kleur
Een goed verhaal

Het kant 1, 3995 DZ, Houten, (030) 637 4986

Nieuws

willem stoppelenburgComponist Stoppelenburg en dochters met liederen Oosterhuis op 27 juni


Op donderdag 27 juni voeren componist Willem Stoppelenburg en zijn dochters in onze  Opstandingskerk zijn liederenreeks ‘Hoe ver is de nacht’ uit, op teksten van Huub Oosterhuis. Een bijzondere muzikale visie op zestien inspirerende gedichten.
Plaats: Opstandingskerk. Tijd: 20.00 uur. Toegang: gratis (vrijwillige bijdrage).


Willem Stoppelenburg (*1943) werd indertijd erg geïnspireerd, toen Oosterhuis’ bundel Hoe ver is de nacht verscheen (1974). Naar zijn inzicht ‘bestond er nauwelijks een reeks teksten die beter inspeelde op de liefdevolle kern van het Christendom: een handvat voor existentiële vragen’ (Stoppelenburg in 2009). Als muzikaal equivalent koos hij voor het ‘persoonlijk ingeleefde chanson en lied’, en zo kwam in de jaren 1978 – 1981 de reeks tot stand, eerst voor tenor en piano, later in een tweestemmige versie voor zijn dochters, die inmiddels een professionele zangcarrière opbouwen in Nederland (alt Charlotte Stoppelenburg) en de Verenigde Staten (sopraan Josefien Stoppelenburg). We zijn zeer verheugd dat zij beiden bereid waren om met hun vader dit eenmalige concert bij ons in Houten te komen geven!

‘Hoe ver is de nacht’ is een van Stoppelenburgs vroege grotere werken. Inmiddels heeft hij een omvangrijk oeuvre opgebouwd met opera’s, orkestwerken (waaronder enkele symfonieën), veel kamermuziek en vocale werken. Literatuur en poëzie spelen een wezenlijke rol in dit werk. Een van zijn recente grote werken is een ‘Stabat Mater’, en in onze Opstandingskerk ging op 2 maart jl. zijn ‘Take o take those lips away’ voor bariton, strijkkwartet en piano in première.

Tijdens het concert zal Stoppelenburg ook iets vertellen over zijn visie op de gekozen Oosterhuis-teksten en over de relatie tussen poëzie en muziek.
Het hele programma duurt ongeveer een uur. En u bent u van harte uitgenodigd om na afloop  nog even te blijven napraten.

Foto: Willem Stoppelenburg coacht op een bevlogen manier tijdens de repetities voor ‘Take o take those lips away’, 28 februari 2019, Opstandingskerk Houten.

willem stoppelenburg

Agenda

Geen evenementen

b adres

b kerkdienst

b email

b abonneren

b facebook

b twitter

ANBI

logo RGB DIAP transparant

ANBI