Logo PG Houten kleur
Een goed verhaal

Het kant 1, 3995 DZ, Houten, (030) 637 4986

Nieuws

week van gebed

Nederlandstalige choral evensong sluit Week van Gebed af

De Week van Gebed voor de Eenheid (19 t/m 26 januari) sluit in de Opstandingskerk af met een oecumenische choral evensong op zondagmiddag 26 januari om 17.00 uur. Bekijk het programma van de Week van Gebed.

 

Uniek hieraan is dat alle muziek Nederlandstalig is, óók de vaste onderdelen zoals de canticles (Sumsion in A). Het dagelijkse avondgebed in de Engelse kerk wordt op heel veel plaatsen gezongen volgens een orde van dienst, die al eeuwen vastligt. Zeker in de kathedralen en de vele universiteitskapellen klinkt vrijwel iedere dag het koor met een keur aan muziek, altijd in de moedertaal, het Engels. BBC Radio Three zendt twee keer per week een choral evensong uit, al bijna een eeuw onafgebroken.

 

Buiten Engeland is deze vorm van avondgebedsdienst ook geliefd. Een mooi voorbeeld is de immense kapel van Duke University in de VS, waar wekelijks een choral evensong mee te maken is, ter plekke en wereldwijd in beeld en geluid, dankzij de livestream en het archief sinds 2013 (https://chapel.duke.edu/archives/evensong).

 

Ook in Nederland is de choral evensong niet meer weg te denken. In Houten hebben zowel het Jongerenkoor Samen op Weg als de Cantorij hiermee ervaring opgebouwd. Wat echter strijdig is met het principe van de choral evensong is de taal: men dient in de moedertaal te lezen, te zingen en te bidden, maar in Nederland klinken veel vaste onderdelen in het Engels. Nu is er inmiddels veel in het Nederlands beschikbaar (de psalmchants, de gezongen gebeden, zie Liedboek 191, en vele Engelse gezangen), maar anthems (gezongen koorstukken tussen de gezongen en gesproken gebeden in) en de canticles (Magnificat & Nunc Dimittis, dat zijn de Lofzangen van Maria en Simeon) zijn nooit zingbaar in het Nederlands vertaald, voor zover wij konden nagaan.

 

In de gezongen gebedsdienst op 26 januari zingt de Cantorij o.l.v. Anja van Velzen muziek van Dirk Zwart (introit, anthem, liedbewerking), Daniel Rouwkema (preces & responses), Walter Parratt (psalmchant) en Herbert Sumsion (Canticles in A), alles in het Nederlands.

 

Onze oud-organist Jan van der Zwart speelt naast alle begeleidingen korte stukken van John Bennett en John Alcock.

 

De dienst sluit in Houten de internationale Week van Gebed voor de Eenheid af en is in dat kader georganiseerd door de Rooms-Katholieke Parochie en de Protestantse Gemeente Houten, voor iedereen die zich aangesproken voelt door de gedachte dat bidden uitgaat boven onderlinge verschillen van inzicht. Lezingen en gebeden zijn ons dit jaar aangereikt door de gezamenlijke kerken van Malta.

 

Wanneer? Zondagmiddag 26 januari 2020, 17.00 uur.

 

Waar? Opstandingskerk, Het Kant 1, Houten.

Agenda

Geen evenementen

b adres

b kerkdienst

b email

b abonneren

b facebook

b twitter

ANBI

logo RGB DIAP transparant

ANBI