Logo PG Houten kleur
Een goed verhaal

Het kant 1, 3995 DZ, Houten, (030) 637 4986

Nieuws

BachConcert Els Kuijk en Rodyan van den Brink op 24 mei

Op zondagmiddag 24 mei om 15 uur zullen Els Kuijk (blokfluiten) en Rodyan van den Brink (orgel) onder het thema 'Carpe Diem en Memento Mori' een muzikaal programma voor u verzorgen waarin muziek zal klinken van o.a. J.C. Schickhardt, G. Ph. Telemann, J.S. Bach.

 

Het programma is live te volgen via www.kerkdienst.gemist.nl alsook later terug te luisteren. We hebben ons bij ons programma laten inspireren door de Duitse Barok.

 

De Barok is de stroming in de kunst in de zeventiende eeuw, die in hoge mate beïnvloed is door de nasleep van en de reactie op de reformatie, door de felle strijd tussen katholieken en protestanten. 

 

De reformatie breidde zich van Noord- naar Zuid-Duitsland uit en leidde uiteindelijk tot een grote oorlog tussen het katholieke zuiden en het protestante noorden. Ook landen als Frankrijk (katholiek) en Denemarken en Zweden (protestant) mengden zich in het strijdgewoel.

 

Als reactie op de afschuwelijke gebeurtenissen treft men aan de ene kant een uiterst positieve houding tegenover het leven aan – morgen kan het immers voorbij zijn – uitgedrukt door de spreuk carpe diem, pluk de dag.

 

Aan de andere kant is er sprake van een intense religiositeit omdat men zich bewust is van de vergankelijkheid van het aardse en zich van het wereldse afkeert. Dit wordt uitgedrukt door de spreuk memento mori, gedenk te sterven.

 

In de huidige tijd, waarin veel mensen op verschillende manieren in meer of mindere mate getroffen worden door de corona crisis, zien wij parallellen met de houding van de mensen in de barok. Met ons programma willen we een muzikale verbinding maken met u en genieten van het moment, alsook troost bieden op eenzame en moeilijke momenten.