Logo PG Houten kleur
Een goed verhaal

Het kant 1, 3995 DZ, Houten, (030) 637 4986

Nieuws

Eerst zien, dan geloven

 Israel, de Palestijnse gebieden en de misleidingsindustrie.

Is onze blik van het huidige Israël en de Palestijnse gebieden juist? Of worden we misleid door de media?Journalist Els van Diggele (studeerde geschiedenis en journalistiek en werkte o.a. bij de NRC en de Telegraaf) woonde meer dan 12 jaar in diverse gebieden in Israël, maar ook in Ramallah en Gaza.
Tijdens die periode schreef zij verschillende boeken waaronder een trilogie:

deel 1 over Israël: Een volk dat alleen woont;

deel 2 over de christelijke gemeenschappen in de stad Jeruzalem: Heilige ruzies;

deel 3 We haten elkaar meer dan de Joden. Tweedracht in de Palestijnse samenleving.

In dit derde deel van het drieluik schetst ze de onderdrukking van de gewone Palestijn door zijn eigen leiders.

Na deze trilogie schreef ze: De misleidingsindustrie. Hoe de Nederlandse media ons dagelijks beetnemen. 

Door “onder” de mensen ter plaatse te verblijven is van Diggele in staat de werkelijkheid zo veel mogelijk ‘van binnenuit’ te bestuderen en ontwikkelingen te signaleren zonder emotionele betrokkenheid.

Het drieluik is een tijdloos document over de machtsstrijd tussen Joden, christenen en moslims onderling. De auteur bekijkt het gebied niet door de bril van het Israëlisch-Palestijnse conflict, niet door een christelijke of activistische bril. Het gaat haar om de open en onbevangen blik, zonder emotie. Dit blijkt niet gemakkelijk omdat we –  goed opgevoed door de media – de afgelopen decennia alleen maar door de bril van het conflict hebben gekeken.


Het derde deel van het drieluik (We haten elkaar meer dan de Joden) in combinatie met het latere boek (De misleidingsindustrie) zullen de basis vormen voor de lezing die Els van Diggele bij ons gaat houden. Juist door haar kennen van binnenuit is zij in staat een beeld te schetsen dat anders is dan wat ons veelal vanuit Nederland voor ogen staat.
Haar lezing zet ze luister bij met verhalen uit Israëlische steden en dorpen zoals Jeruzalem, Tel Aviv, Nazareth, Hebron, Jenin, Nabloes en de Gazastrook, vele Palestijnse dorpen en natuurlijk uit Ramallah, haar standplaats. Voor deze couleur locale kan ze rijkelijk putten uit ervaringen die ze sinds 1987 ter plekke heeft opgedaan.

Deze avond belooft een boeiende avond te worden. We nodigen u van harte uit.


De avond, georganiseerd door de commissie voor Kerk en Israël, wordt gehouden in de Opstandingskerk, het Kant 1 te Houten.

Donderdag 1 oktober 2020 – 20.00 uur. U wordt verzocht op tijd aanwezig te zijn vanwege de geldende RIVM regels. Wilt u aanwezig zijn dan moet u zich vooraf aanmelden.
Klik op de reserveringslink https://pghouten.mijnkerk.org/ u ontvangt in uw mailbox een bevestiging van uw aanmelding.

Meer informatie: Paul van Dam 06 3038 5515 

 

Agenda

Geen evenementen

b adres

b kerkdienst

b email

b abonneren

b facebook

b twitter

ANBI

logo RGB DIAP transparant

ANBI